luni, 6 iunie 2016

OMUL SI SISTEMUL



                2016... Sărbătorile de iarnă s-au terminat. Ne întoarcem pe câmpul muncii, în sistem.

                Cu ce-am rămas din 2015?
Unul dintre lucrurile importante pentru mine a fost că, în urma experiențelor avute, am adoptat 100% abordarea sistemică a situațiilor. Nu e suficient să tratăm entitățile ca elemente de sine stătătoare. Există atâtea legături între ele și între ele și mediu, legături de care nu putem face abstracție.
                Stafia inginerului din mine îmi spune că nu putem acorda atenție totală unui singur dinte dintr-un angrenaj; roata întreagă mișcă lucrurile înainte. Sau, ca să fiu mai uman, atunci când ajungem la dentist nu ne curățăm un singur dinte; pentru un zâmbet frumos avem nevoie de toți. Vă las pe voi să dați nume dintelui, roții, zâmbetului...

                Vrând – nevrând intrăm în fiecare zi în atâtea și atâtea diverse relații cu cei din jurul nostru, influențați fiind și de mediul socio-cultural-politico-economic-etc. În acest context trăim și vrem să și avansăm / progresăm, să ne dezvoltăm: să avem ceva anume, să fim cumva anume, să facem ceva anume, să ne simțim cumva anume.
                Dacă toate aceste conexiuni n-ar exista, cum ar arăta viața noastră? Adică, să nu ne putem bucura de un feedback, să nu ne putem împărtăși sentimentele și ideile, să râdem singuri, să nu ne putem pune în valoare pe deplin potențialul?
                Ca oameni, ființe sociale, nu cred că putem să nu ținem cont de toate aceste legături, mai ales ca traineri sau coachi. Ce utilitate are un conținut de training care nu poate fi pus în practică? Ce folos să însoțești pe cineva pe un drum care nu ține seama de realitatea exterioară?

                În același timp, să nu uităm că o roată dințată fără toți / un dinte poate distruge întregul motor, iar un zâmbet fără un dinte, oricât de alb este, tot știrb rămâne.

                Spuneam la început că ne întoarcem în sistem – relațiile de muncă (coechipieri/colegi, șefi, clienți, furnizori etc.). De unde venim? Din alt sistem, alte sisteme – familie, gașca de prieteni, amici de hobby etc.

                În acest moment de început de an, înainte sau odată cu formularea intențiilor (dacă nu a obiectivelor) atașate următoarelor treisuteșaizeciși... de zile, vă sugerez să faceți o listă cu toate sistemele din care faceți parte, să verificați în ce relații sunteți cu ele, ce le oferiți și ce așteptați de la ele. În ce sisteme vreți să vă integrați; ce sisteme vreți să părăsiți? Apoi, faceți o listă cu ce ar trebui să faceți ca aceste relații să fie cât mai armonioase și să căpătați ceea ce vă doriți!!!

                Sunt curios dacă unele dintre aceste acțiuni își vor face loc pe lista obiectivelor voatre pentru 2016.

                Mi-ar face plăcere să-mi spuneți; o să fiu alături de voi! Multumesc! 
Ianuarie 2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu